ערעור על עונש בגין תאונת פגע וברח ללא רישיון נהיגה
דרגו את המאמר |
|
הנאשם נהג ברכב ללא רישיון והיה מעורב בתאונת פגע וברח. לאחר שנגזרו עליו ששה חודשי מאסר, כאשר חודשיים מהם לריצוי מאחורי סורג ובריח, עתר הנאשם אל בית המשפט המחוזי בחיפה, וביקש להפחית את עונשו.
על פי עובדות כתב האישום, במהלך חודש ספטמבר 2010, בשעת אחר הצהריים, המערער נהג ברכבו בכביש ראשי בעיר מגוריו, בזמן שלא היה מורשה לנהיגה. כאשר הגיע אל אי תנועה לא הבחין בהולכת רגל שהחלה לחצות את הכביש במעבר חצייה, לא נתן זכות קדימה ופגע בה עם חזית הרכב.
כתוצאה מכך הולכת הרגל נפגעה ופונתה לטיפול בבית חולים. מיד לאחר תאונת הדרכים, המערער לא עצר את הרכב והמשיך בנסיעה, על אף שהבחין בפצועה, על כן הואשם בעבירת הפקרה לאחר פגיעה.
בחודש יולי 2015, בית המשפט השלום לתעבורה בעכו הרשיע את המערער על פי הודאתו בעבירות של נהיגה ללא רישיון, נהיגה בקלות ראש, אי האטה ואי מתן אפשרות לחצייה במעבר חצייה והפקרה לאחר פגיעה.
שני חודשי מאסר ירוצו בפועל
לאחר שמיעת טיעוני הצדדים, גזר עליו עונש של ששה חודשי מאסר בפועל, כאשר שני חודשים ירוצו במאסר בפועל וארבעה חודשים ירוצו בעבודות שירות. בנוסף נשלל רישיון נהיגה לתקופה של חמש שנים, והמערער נדרש לחתום על התחייבות כספית בסך של 7,500 שקלים.
המערער, שהוא נשוי ואב לילדים קטנים, טען כי הוטל עליו עונש מחמיר שאינו הולם את הנסיבות. בין היתר טען כי בית המשפט לא נתן משקל ראוי לעובדה שמדובר באירוע משנת 2010 וכתב האישום הוגש רק לאחר שנתיים, והתעלם מהעובדה שאין לו עבירות תעבורה, ומאז לא נפתחו לגביו כל תיקי תעבורה.
המערער ציין כי נאלץ ביום האירוע לנהוג ברכב מחמת מחלת בנו הקטין, לצורך הבאתו לטיפול רפואי, ומיד לאחר התאונה מסר לשוטר את כל הפרטים הרלוונטיים. כמו כן, הולכת הרגל לא נפגעה באורח קשה, וביקשה מבית המשפט שלא להחמיר עמו. הוא קיבל אחריות מלאה על מעשיו, הודה בהזדמנות הראשונה, והביע צער וחרטה.
מאסר בפועל יפגע בתוצאותיו החיוביות של הליך שיקומי
בנוסף טען כי בית המשפט התעלם מתסקיר שירות המבחן, שבו נקבע כי הוא בר שיקום, תוך המלצה על הכנת תכנית שירות לתועלת הציבור כדי למנוע מצב של נסיגה בתהליך טיפולי. זאת לאחר שיצא ממעגל האבטלה ונגמל מהתמכרות לאלכוהול, לפיכך נקבע כי מאסר בפועל יפגע בתוצאותיו החיוביות של אותו הליך.
מנגד טענה המדינה כי יש לדחות את הערעור, מכיוון שלא מדובר רק בעבירה של נהיגה ללא רישיון, אלא גם בעבירת הפקרה, הכוללת מאסר בפועל. מעובדות כתב האישום, עלה כי הוא ראה שפגע בהולכת רגל, וראה שנפלה ובכל זאת המשיך בנסיעה, ויש לדחות את הטענה כי סבר שמישהו אחר יעזור לה.
לאחר שמיעת טענות הצדדים והמלצת שירות המבחן, התרשם בית המשפט כי המערער עבר הליך שיקומי מוצלח, וכי קיים סיכוי משמעותי שעונש מאסר בפועל לא יוכל לאפשר את המשך התהליך. לפיכך קיבל את הערעור באופן חלקי, וקבע כי המערער ירצה את כל עונש המאסר שהושת עליו בעבודות שירות.
עפ"ת 413-09-15