מה העונש על נהיגה בשכרות בזמן פסילה ובמהירות מופרזת?
דרגו את המאמר |
|
במהלך חודש נובמבר 2015, נהג הנאשם בכביש עירוני בהרצליה, במהירות מופרזת של 101 קמ"ש, על אף היותו בזמן פסילה, וכל זאת תחת השפעת אלכוהול, ללא רישיון רכב תקף וללא תעודת ביטוח בתוקף. הנאשם הודה בביצוע העבירות וטען כי נהג ברכב של אשתו כדי לקחת אותו למוסך. בית משפט השלום לתעבורה בתל אביב - יפו נדרש לקבוע את עונשו.
בעקבות האירוע נעצר הנאשם על ידי המשטרה. לאחר כעשרה ימים במעצר, הוא הודה במיוחס לו והצדדים הציגו הסדר מסגרת למתחם הענישה. סוכם כי המאשימה תטען לשנת מאסר בפועל, תוך הפעלת עונש מאסר על תנאי בן עשרה חודשים התלוי ועומד נגדו, והסנגור יוכל לטעון לעונש של עשרה חודשי מאסר, תוך הפעלת המאסר המותנה. הצדדים עתרו במשותף לפסילת רישיון נהיגה לתקופה של שלוש שנים, מאסר על תנאי של שנה למשך שלוש שנים וקנס כספי.
הנאשם טען כי הוא מודע למעשיו וביום האירוע לא הפעיל שיקול דעת ונהג ברכב של אשתו כדי להכניסו למוסך. עוד הוסיף כי מצבו הרפואי אינו טוב והוא סובל ממחלה קשה ואף נמצא בהליכי שיקום וגמילה מאלכוהול. יש לו ילדה פעוטה כבת שנתיים ועונש מאסר בפועל יכול מצד אחד להרתיע אותו, אך מצד שני עלול להכניסו לדיכאון.
בדרך נס לא נגרמה תאונה ולא היו נפגעים
בית המשפט ציין כי העבירות שביצע הנאשם של נהיגה כבלתי מורשה, בשכרות ובזמן פסילה, מהוות סכנה ממשית לציבור משתמשי הדרך, ולמרבה המזל האירוע לא הסתיים בתאונת דרכים קשה. בנוסף על כך הנאשם נהג במהירות של 101 קמ"ש, בדרך עירונית, שבה במהירות המותרת היא עד 60 קמ"ש, ללא רישיון רכב ובלי כיסוי ביטוחי מתאים.
הערך החברתי שנפגע שביצוע העבירות הוא סיכון חיי אדם והפגיעה הקשה בו, ומתחם הענישה במקרים אלה כולל פסילה בפועל לתקופה שבין שנתיים לארבע שנים. ולבין אי הטלת מאסר ועד מאסר לתקופה שלא תעלה על שנה.
במקרה זה, הנאשם הורשע בחודש יולי 2013, בעבירות חמורות של נהיגה בשכרות ללא רישיון, וריצה עונש מאסר למשך חודש, אולם הוא נהג כאשר עונש מאסר על תנאי בן 10 חודשים תלוי ועומד נגדו, והדבר לא להרתיע אותו מלשוב ולנהוג ברכב ללא רישיון כאשר הוא שיכור. יחד עם זאת, הוא הודה בהזדמנות הראשונה ונטל אחריות למיוחס לו.
הנאשם ירצה שנת מאסר בפועל ורישיונו יישלל לשלוש שנים
בנסיבות אלה גזר בית המשפט על הנאשם 12 חודשי מאסר בפועל, הפעלת עונש מאסר מותנה למשך 10 חודשים ופסילת רישיון לתקופה של 36 חודשים. בנוסף גזר עליו 12 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים, קנס כספי בסך 10,000 שקלים או 10 ימי מאסר תמורתם, וחתימה על התחייבות בסך 10,000 למשך שלוש שנים, להימנע מעבירה של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים.
פ"ל 5568-11-15