עונש מאסר בגין נהיגה בשכרות
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
נהיגה בשכרות נחשבת לעבירת תנועה חמורה, מאחר שהיא מסוכנת ביותר עבור הנהג ומשתמשי דרך אחרים. העונש המינימלי בעבירת נהיגה בשכרות הוא פסילת רישיון למשך שנתיים, פסילה על תנאי, קנס ומאסר על תנאי. העונש המקסימלי עשוי להגיע לארבע שנות פסילה ויותר, לצד מאסר בפועל וקנסות. לבית המשפט מוקנית הסמכות להפחית את עונש המינימום בנימוקים מיוחדים.
מהי כמות האלכוהול המותרת על פי החוק?
כאשר בגופו של נהג מצויה כמות של 290 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אחד של אוויר נשוף, או כמות של 50 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר של דם, הוא נחשב לנהג שיכור ומואשם בעבירה של נהיגה בשכרות. משקה משכר נחשב למשקה שריכוז האלכוהול המצוי בו גבוה מהריכוז שנקבע בחוק, כמו בירה, וודקה, יין וכדומה, וגם שימוש בסם מסוכן על פי הגדרתו בפקודת הסמים המסוכנים.
בעקבות תיקון לפקודת התעבורה שנכנס לתוקף בשנת 2010, נהגים חדשים, נהגים צעירים, נהגי רכב כבד ונהגי רכב ציבורי, יואשמו בעבירת נהיגה בשכרות אם ריכוז האלכוהול בדם הוא מעל 0.01% אחוז, כלומר 10 מיליגרם אלכוהול ל-100 מיליליטר דם, או 50 מיקרוגרם בנשיפה בבדיקת ינשוף.
פסילת רישיון נהיגה עקב נהיגה בשכרות
אדם שהורשע בעבירה זו, צפוי לפסילת רישיון לתקופה של שנתיים ומעלה, לצד רכיבי ענישה נלווים לרבות פסילת רישיון על תנאי, קנס כספי ומאסר על תנאי, נהג שהורשע בעבירת נהיגה בשכרות בשנה שקדמה לאותה עבירה, צפוי לפסילה לתקופה של ארבע שנים ומעלה.
החוק מפריד בין עבירה של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים לעבירת נהיגה בשכרות. בעבירה ראשונה בנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, העונש הצפוי הוא פסילה של לפחות חצי שנה, קנס, פסילה על תנאי ובמקרים מסוימים גם מאסר על תנאי. בעבירת נהיגה בשכרות העונש הצפוי הוא פסילת מינימום של שנתיים, קנס, פסילה על תנאי ומאסר על תנאי.
מתי גוזר בית המשפט עונש מאסר בגין נהיגה בשכרות?
בעת נהיגה בשכרות בפעם השנייה או שלישית, העונש הצפוי הוא מאסר בפועל, פסילת רישיון לשנתיים, קנס כספי, מאסר על תנאי ופסילה על תנאי. כאשר מצויה בגופו של נהג שיכור כמות אלכוהול הגבוהה פי 2.5 מהמותר בחוק, בעבירת נהיגה תחת השפעה, עונש המינימלי הוא 11 חודשי פסילה, קנס, מאסר על תנאי ופסילה על תנאי. כאשר מצויה כמות של פי 2.5 מהמותר בחוק בנהיגה בשכרות, הנאשם צפוי לעונש מאסר בפועל, לפחות שלוש שנות פסילה, קנס, מאסר על תנאי ופסילה על תנאי.
במקרים שבהם נהיגה בשכרות מסתיימת בתאונת דרכים קטלנית עם הרוגים, התביעה בדרך כלל נוהגת להעמיד את הנהג השיכור לדין על עבירת הריגה ולא באשמת גרימת מוות ברשלנות, ובהתאם לכך, מוטלים על הנהג עונשים חמורים המגיעים למספר שנות מאסר בפועל.
מה ההשלכות של סירוב בדיקת שכרות?
כיום למשטרה יש זכות לערוך בדיקות שכרות אקראיות, ללא צורך בחשד מסוים. החובה המשפטית של שוטר המבצע את הבדיקה היא להזהיר את הנהג מפני ההשלכות של הסירוב להיבדק. כאשר השוטרים אינם מבצעים זאת מדובר בפגם מהותי, והנהג עשוי לצאת זכאי במשפט.
נהג שמסרב לעבור בדיקת שכרות לאחר שקיבל הסבר מהשוטרים, ואינו מוכן לתת דגימה לפי דרישה, ייחשב כמי שביצע את העבירה, למעט במקרים חריגים כמו בשל חשש לפגיעה בבריאותו. נהג המסרב צפוי לעונש הקבוע בחוק, הכולל מאסר על תנאי, פסילה למשך שנתיים, פסילה על תנאי וקנס.