עבירת תנועה ראשונה: האם ניתן לבטל עונש על עבירת תנועה ראשונה?
דרגו את המאמר |
|
כאשר נהג מבצע עבירת תנועה ועומד על כך למשפט תעבורה, רשאי בית המשפט להבחין בין נהג שעבר עבירה ראשונה לבין נהג בעל ריבוי הרשעות קודמות. כמו כן, החוק מבחין בין נהג חדש לוותיק בהתאם לזמן שבו לנהג יש רישיון נהיגה.
נהג חדש הוא נהג שטרם מלאו שנתיים ממועד קבלת הרישיון. ההגדרה תקפה לכל סוגי הרישיון וכוללת: רכב פרטי, מסחרי, טרקטור, משאית, אופנוע, קטנוע ורכב ציבורי. על פי חוק התעבורה נהג חדש נדרש לתלות שלט ברכבו, אשר מתריע על היותו נהג חדש. כאשר מטרת החוק היא לנהוג בזהירות מוגברת הן עבור הנהג החדש והן עבור יתר משתמשי הדרך.
המרת עונש על עבירת תנועה ראשונה
בית המשפט נוטה להחמיר עם נהגים חדשים המבצעים עבירות תעבורה, לפיכך עבירת תנועה לנהג חדש, עלולה לגרור פסילת רישיון, דרישה לתשלום קנסות כספיים גבוהים וקבלת נקודות. יחד עם זאת במקרים שבהם בוצעה עבירת תנועה ראשונה, ניתן להמיר את העונש לקנס כספי ואף לקבל אזהרה בלבד. אולם עבור נהג חדש אשר זוהי אינה עבירה ראשונה, הסיכוי לקבל שלילת רישיון תלוי בכמות הנקודות שנצברו.
בעת עמידה לדין בגין עבירת תנועה, רשאי בית המשפט להבחין בין נהג שביצע עבירה ראשונה לבין נהג שהורשע בעבירות קודמות. בעל ההרשעות הקודמות צפוי לענישה מחמירה יותר, מאחר שככל הנראה אמצעי הענישה שננקטו בעבר לא השפיעו, ודרושים אמצעים קשים יותר כדי לנסות ולהשפיע על דרך התנהגותו של הנאשם בעת שהוא נוהג ברכבו.
דרגת החומרה של עבירה ראשונה
את דרגות חומרת עבירות התעבורה ניתן לסווג למספר קטגוריות. בתחום העבירות הקלות נמנות: הסעת נוסע ללא חגורת בטיחות, גרירת רכב על ידי רכב לא מתאים, נהיגה ללא אורות וכדומה. בין העבירות החמורות נמנות עבירה של גרימת מוות ברשלנות, נסיעה באור אדום, נהיגה בשכרות ועוד.
דרגת חומרתה של העבירה מושפעת מגורמים שונים, וכוללת את דרגת הסיכון ותוצאותיה, התנהגויות שאותן מבקש המחוקק להוקיע ועוד. דרגת החומרה משליכה על העונש שיושת על הנאשם, וגם באמצעות הטלת ענישה מנהלית כמו שלילת רישיון מנהלית, ואף לגבי האופן שבו יישפט הנאשם, לדוגמה: עד לדרגת חומרה מסוימת רשאי בית המשפט לגזור על נאשם עונש שלא בפניו.
רישום נקודות בגין ביצוע עבירת תנועה
מעבר לעונשים המקובלים עבור כל עבירה ועבירה, נהוגה בארץ שיטת ענישה המקבילה לענישה הקיימת שהיא שיטת הניקוד. בנוסף לעונש המוטל על הנהג, נרשמות לרעתו נקודות בגין ביצוע עבירת התנועה. לכל עבירת תנועה נקבע מספר נקודות מסוים בהתאם לחומרתה. כך למשל, עבור נהיגה על מדרכה 2 נקודות, נהיגה בזמן פסילה 10 נקודות, נהיגה תחת השפעת אלכוהול או תחת השפעת סמים - 10 נקודות ועוד.
שיטת הניקוד מהווה כלי של רשות הרישוי שבאמצעותו עוקבת הרשות אחרי נהגים שהורשעו בעבירות תעבורה. לפי שיטה זו אם נהג ביצע עבירת תעבורה חמורה, והורשע בה, הוא מקבל נקודות שנרשמות לחובתו, זאת כדי לחזק את ההרתעה מביצוע עבירת תעבורה נוספת, לאחר שבוצעה עבירה ראשונה.
הנקודות נצברות למשך שנתיים, ולאחר מכן הן נמחקות. אם במהלך שנתיים נהג צובר פחות מ-12 נקודות, הן נמחקות אוטומטית. בין 12 ל- 22 נקודות הנהג יאלץ לעבור קורס נהיגה מונעת. בין 23 ל- 35 נקודות, יהיו הנקודות בתוקף למשך ארבע שנים. נהג שצבר 36 נקודות ומעלה צפוי לפסילה מידית של הרישיון הנהיגה למשך שלושה חודשים, ובתום תקופת הפסילה, יצטרך לעבור שוב תיאוריה. נהג שצבר 36 נקודות ומעלה בפעם שנייה במשך שש שנים או למעלה מ- 72 נקודות, יפסל רישיונו למשך תשעה חודשים, ויהיה עליו לעבור בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים ולעבור שוב התיאוריה ומבחן המעשי.