עסקת טיעון במשפט תעבורה: איך להגיע להסדר לפני משפט?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 4.6 מתוך 5 |
עסקת טיעון היא הסדר שנערך בין רשויות התביעה לנאשם בהליך הפלילי. במסגרת ההסדר, הנאשם מודה בעובדות כתב האישום שמיוחסות לו, בתמורה להסכמה של התביעה להקלה מסוימת בעבירות שבהן יורשע ובעונש שיוטל עליו. במסגרת כתב אישום מתוקן בעסקת טיעון הנאשם יכול להודות בסעיף עבירה קל יותר, ואף להיות זכאי בסעיף מסוים.
הסדר טיעון במשפט תעבורה חוסך זמן שיפוטי רב ומשאבים רבים לרשויות התביעה, הסנגוריה ולנאשם עצמו. בית המשפט אינו צד להסדר ואינו מחויב לכבד אותו. אולם כדי שההסדר ייכנס לתוקף, הוא חייב לקבל את אישור בית המשפט.
בית המשפט יכול לגזור עונש חמור יותר
בית המשפט לתעבורה בוחן את סבירותו של הסדר הטיעון ביחס לנימוקים שמפרטים בפניו הצדדים, ובודק את התאמתו לאינטרס הציבורי. לרוב נוטה בית המשפט לכבד את ההסדר, אלא אם יש נסיבות מיוחדות השוללות זאת. במקרים חריגים, כאשר ההסדר סוטה ממתחם הסבירות ואינו מנומק כראוי, בית המשפט אינו מכבד אותו ומטיל על הנאשם עונשים חמורים יותר.
בחלק מהמקרים כל רכיבי העונש מוסכמים בין התביעה והסנגוריה בעסקת טיעון, ובחלקם רכיבי הענישה נותרים לשיקול בית המשפט, כמו: גובה הקנס, משך שלילת רישיון, תקופת מאסר או מאסר על תנאי וכדומה.
הקלה בעבירות המיוחסות בכתב האישום
עסקת טיעון יכולה לעסוק גם בעבירות תעבורה המיוחסות לנהג, וגם לעונש שייגזר עליו בגין ביצוע העבירות. לעתים קרובות שני הדברים קשורים זה לזה, כך שעסקת טיעון כוללת הן את ההקלה בעבירות המיוחסות והן את ההקלה בעונש המתבקש.
הנאשם יכול לנסות ולהגיע להסדר הטיעון עם התובע בכוחות עצמו, אך הדבר אינו מומלץ כאשר מיוחסות לו עבירות חמורות והוא צפוי לפסילה ממושכת ועונש מאסר מותנה, או כאשר מדובר בתיק שיש בו ראיות מורכבות או סוגיות שדורשות ידע משפטי, כמו במשפט על נהיגה בשכרות, נהגים חדשים, תאונות דרכים, נהיגה בזמן פסילה, מהירות מופרזת ועוד.
במקרים שבהם מדובר בנהגים מקצועיים, כמו נהגי משא או משאיות, או מי שצברו לחובתם עבירות רבות, גם מסוג ברירת קנס, או לנהגים שיש להם עונשי תנאי ברי הפעלה, מומלץ לפנות לסיוע של עורך דין, כדי לקבל ייצוג הולם בהסדר טיעון.
מהן ההשלכות על ההרשעה והעונש בהסדר טיעון?
במסגרת ההסדר, התביעה מעוניינת לייעל את ההליך ולחסוך בדיונים משפטיים מבלי לוותר על הרשעתו של הנהג בפלילים, ואילו הנהג רוצה לדעת בוודאות את התוצאה של ההליך המשפטי תוך התחשבות והקלה בעונש.
הסדר הטיעון יכול לקבוע כי לאחר שהנאשם מודה בעובדות כתב אישום מתוקן, שיקול הדעת לגבי העונש יהיה בידי בית המשפט בלבד, או שייקבע טווח ענישה בהתאם לקבוע בחוק, או שההסדר יוגש לבית המשפט לאחר שהצדדים הגיעו להסכמה לעניין העונש.
ההסדר מתייחס לעבירות שבהן יורשע הנהג והעונש הישיר שיוטל עליו בעקבות זה, אולם לעתים יש לכך השלכות נוספות, כמו נקודות שנצברות לחובת הנהג, וחיובים שונים מעצם הרשעתו בעבירה, כמו חיוב לעבור מבחן תיאוריה או טסט. רצוי לברר טרם ההודאה באשמה, עם עורך הדין המייצג לגבי כלל ההשלכות על ההרשעה והעונש.