מתן זכות קדימה להולך רגל שמחכה ליד מעבר חצייה
דרגו את המאמר |
|
תקנות התעבורה קובעות כי כל נהג חייב לתת זכות קדימה להולכי רגל החוצים במעבר חצייה, לאפשר להשלים את החצייה בבטחה ואם יש צורך לעצור את הרכב. על פי עדכון החוק, הנהג נדרש להאט את רכבו אם הולך רגל עומד על המדרכה בסמוך למעבר החצייה, ואם ניכר שבכוונתו של הולך הרגל לחצות את הכביש, עליו לתת להולך הרגל זכות קדימה.
התקנות חדשות שנכנסו לתוקף החל מחודש מרץ 2015, קובעות כי על נהגי כלי רכב חלה החובה להאט ולתת זכות קדימה להולכי רגל, גם אם אינם מתכוונים לחצות, אלא רק עומדים בסמוך למעבר חצייה.
התקנות החדשות נועדו להגביר את בטיחות הולכי הרגל, הן אמורות להסיר את חובת האחריות מהולכי הרגל בעת חציית הכביש, ולהקטין את הסטטיסטיקה שלפיה הולכי רגל בישראל הם אוכלוסייה פגיעה במיוחד, כך שבשנת 2014 נהרגו 125 הולכי רגל, כאשר רוב ההרוגים נפגעו בתאונות דרכים בתחום העירוני.
על פי התקנות החדשות מוטלת על הנהגים חובת האטה לפני מעברי חצייה, אם עומד על המדרכה בסמוך אליהם הולך רגל, וחובת מתן זכות קדימה אם ניכר שבכוונתו של הולך הרגל לחצות את הכביש. בנוסף התקנות מטילות חובת האטה או עצירה לפני מעבר חצייה, אם רכב בנתיב הסמוך האט או עצר.
התקנה הקובעת כי נהג המתקרב למעבר חצייה ומזהה כי לפניו או לצדו ישנו רכב שהאט את מהירות הנסיעה או עצר את הרכב, חייב גם הוא להאט או לעצור, כדי למנוע מצב שבו הולך רגל שהוסתר על ידי רכב אחר, ייפגע מרכב שלא הבחין בו.
בתקנה 1 לתקנות התעבורה עודכנה ההגדרה של מתן זכות קדימה למתן אפשרות לעוברי דרך אחרים, שלהם נקבעה זכות קדימה, להתקדם בדרך בלי לעצור, להמתין, לשנות את מהירותם או לסטות מקו התקדמותם.
תקנה 67 המעודכנת קובעת כי הנהג חייב להאט לפני מעבר חצייה אם בקצה המדרכה עומד הולך רגל, ואם נראה כי אותו הולך רגל מתכוון לחצות את הכביש, וכי הנהג מחויב לעצור את הרכב לתת לו זכות קדימה. על פי הוראות תקנה זו, על הנהג להאט את הרכב גם אם הולך הרגל לא ביצע כל פעולה המעידה כי הוא מתכוון לחצות את הכביש.
תאונת דרכים עקב אי מתן זכות קדימה להולך רגל
בסוף חודש אפריל 2015, הנאשם נהג ברחוב שארית ישראל בתל אביב סמוך לשעה עשר וחצי בלילה. הנאשם לא נתן תשומת לב מספקת לדרך ולא הבחין מבעוד מועד בהולכת הרגל אשר חצתה את הכביש שלא במעבר חצייה, ופגע בה. כתוצאה מהתאונה הולכת הרגל נחבלה חבלות של ממש, היא איבדה את הכרתה ונגרם לה דימום בראש ושברים באגן.
בוחן התנועה קבע כי התאונה היתה בלתי נמנעת, מכיוון שהולכת הרגל חצתה שלא במעבר חצייה. בית המשפט קבע כי הנאשם נהג בקלות ראש, מכיוון שהסיט את מבטו הצידה תוך שהוא זונח את הנעשה על הכביש, כשהוא ממשיך לנהוג ורשלנותו ברמה הנמוכה.
בסופו של דבר גזר בית המשפט על הנאשם קנס בסך של 1,200 שקלים, פסילת רישיון בפועל של 30 ימים, בניכוי 30 ימי הפסילה המנהלית שאותם כבר ריצה ופסילה על תנאי מלנהוג ומלהחזיק רישיון במשך ארבעה חודשים למשך שלוש שנים.