נהיגה בשכרות נהג חדש
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
השפעת האלכוהול משתנה מאדם לאדם ותלויה במבנה הגוף, במשקל ובגיל הנהג. האלכוהול משבש את כושר השיפוט ופוגע במיומנויות הנהיגה, הוא מאריך משמעותית את זמן התגובה של הנהג, מטשטש את כושר הראייה, מאריך את זמן ההתאוששות מסנוור, גורם לתחושת עייפות ואף מגביר את תחושת הביטחון העצמי של הנהג ואת תחושת השליטה על הרכב.
על פי פקודת התעבורה, נהיגה בשכרות נחשבת כאשר מצויה בדמו של הנהג דגימה של לפחות 50 מ"ג אלכוהול ביחס ל-100 מ"ל דם, או לחלופין בבדיקת נשיפה נמצא מעל 240 מק"ג אלכוהול ביחס לליטר אוויר נשוף. בשל חילוקי דעות בדבר מהימנות מכשיר הינשוף ותוצאותיו, הפסיקה הרחיבה את הרף הקבוע בחוק ל-290 מק"ג אלכוהול לליטר אוויר נשוף.
מהו סף השכרות לגבי נהג חדש?
המחוקק החמיר את סף השכרות לגבי נהג חדש ונהג צעיר שטרם מלאו לו 24 שנים. החוק קובע כי במקרה של נהג צעיר או נהג חדש אסור לנהוג ברכב אם ריכוז האלכוהול בדם עולה על 50 מיקרוגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר דם, או 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף.
כאשר שוטר חושד כי הנהג נוהג תחת השפעת אלכוהול, הוא רשאי לדרוש ממנו לעבור בדיקת נשיפה או למסור דוגמית דם או שתן לבדיקת מעבדה. העונש על סירוב להיבדק הוא שנת מאסר או קנס של 10,000 שקלים.
רישיונו של נהג שנמצא נוהג תחת השפעת אלכוהול, עלול להיפסל במקום על ידי קצין משטרה למשך 30 יום, כאשר הפסילה בגין נהיגה בשכרות אינה באה במקום העונש שיטיל בית המשפט. נהג שהורשע באשמת נהיגה תחת השפעת אלכוהול, צפוי לפסילת רישיון נהיגה לתקופה של שנתיים ואם יודה באשמה יירשמו לחובתו 10 נקודות בשיטת הניקוד הנוכחית.
עונש מחמיר לנהגים חדשים
עמדת המדינה היא לענישה מחמירה ומשמעותית כלפי עבירה של נהיגה בשכרות אצל נהג חדש. במקרים רבים המדינה מבקשת בקשת פסילה עד תום ההליכים, כך שהנהג החדש יהיה פסול מלנהוג עד לסיום ההליכים המשפטיים, ואף לרשויות ניתנה הסמכות להחרים את הרכב שבו נהג לתקופה של חודש ימים.
בתום תקופת פסילת רישיון נהיגה של הנהג חדש הרישיון לא יחודש וניתן יהיה לחייב אותו לעבור בדיקות ובחינות חוזרות כתנאי לחידושו, ללא קשר לעונש הצפוי של פסילת רישיון למינימום של שנתיים, לצד רכיבי ענישה נוספים כמו מאסר על תנאי, פסילה על תנאי, התחייבות וקנס.
עבירה ראשונה של נהיגה בשכרות
החוק מפריד בין עבירה של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים לבין נהיגה בשכרות. במקרה של עבירה ראשונה בנהיגה תחת השפעה, העונש הצפוי הוא פסילת רישיון מינימלית של חצי שנה, קנס כספי, פסילה על תנאי ובמקרים מסוימים גם מאסר על תנאי. בעבירת נהיגה בשכרות העונש הצפוי הוא פסילת מינימום של שנתיים, קנס, פסילה על תנאי ומאסר על תנאי.
כאשר הנהג עובר את העבירה בפעם השנייה או יותר, העונש הצפוי הוא מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות, מינימום שנתיים של פסילת רישיון, קנס כספי, מאסר על תנאי ופסילה על תנאי. כאשר מצויה בגופו של הנהג כמות פי 2.5 מהמותר בחוק, בעבירת נהיגה תחת השפעה, העונש הצפוי הוא 11 חודשי פסילה, קנס, מאסר על תנאי ופסילה על תנאי.
בעבירה של נהיגה בשכרות, אין חשיבות לפעם ראשונה או שנייה, וכאשר מצויה כמות של פי 2.5 מהמותר בחוק, העונש הצפוי הוא מאסר בפועל, מינימום שלוש שנות פסילה, קנס, מאסר על תנאי ופסילה על תנאי.