הסעת נוסעים מעל המותר – מה העונש?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע: 3.8 מתוך 5 |
על פי תקנות התעבורה, אסור לנהג להסיע ברכב נוסעים מעל המותר, ועליו להקפיד שמספר הנוסעים שיוסעו ברכב יהיה כמספר חגורות הבטיחות. הסעת נוסעים מעל המותר מהווה עבירת תנועה, והנהג צפוי לקנס כספי בסך 250 שקלים ועוד 2 נקודות.
כאשר מדובר בהסעת ילדים בגילאי 8 עד 14 ללא חגורת בטיחות, הקנס בסך 500 שקלים ועוד 2 נקודות, כאשר מדובר בהסעת ילדים בגילאי 3 עד 8, הקנס בסך 750 שקלים ועוד 6 נקודות וכאשר מדובר בהסעת ילדים מתחת לגיל 3 הקנס בסך 1000 שקלים ועוד 6 נקודות.
ברכב נוסעים פרטי ורכב פרטי דו שימושי, ניתן להסיע כמספר החגורות ברכב וברכב הפטור מהתקנת חגורות בטיחות כמספר המקומות ברכב. ברכב חשמלי כפי שצוין ברישיון הרכב. ברכב מסחרי שמשקלו עד 3,500 ק"ג, מותר להסיע 8 נוסעים מלבד הנהג, או לפי הקבוע ברישיון הרכב.
ברכב מסחרי שמשקלו מעל 3,500 ק"ג - מספר נוסעים המותר הוא כפי שצוין ברישיון הרכב ולא יותר מ-30 נוסעים מלבד הנהג. בנוסף התקנות קובעות כי אסור להסיע נוסעים בשכר או בתמורה אחרת אלא אם מדובר ברכב המורשה לכך, כמו אוטובוס ואוטובוס זעיר ציבורי, מונית, רכב בטיחותי או רכב סיור.
גזר דין לנהג שהסיע 17 שוהים בלתי חוקיים
נאשם בעל עבר פלילי הורשע בעבירות של הסעת שוהים בלתי חוקיים בנסיבות מחמירות ובהסעת נוסעים מעל המותר. בית משפט השלום בירושלים גזר עליו שני חודשי מאסר בפועל, שישה חודשי מאסר על תנאי למשך תקופה של שנתיים, שלא יעבור עבירה לפי חוק הכניסה לישראל, או ינהג בזמן פסילה, ועוד שלושה חודשי פסילת רישיון על תנאי.
על פי עובדות כתב האישום, הנאשם, כבן 30, נשוי ואב לילדה, מתגורר עם בני משפחתו בסילוואן, אסף בחודש יולי 2011, בסמוך לשער הגיא, 17 שוהים בלתי חוקיים והסיע אותם תמורת תשלום לכיוון תל אביב, ברכב המורשה להסעת 8 נוסעים בלבד.
הנאשם בעל עבר פלילי הכולל עבירות הסעה שלא כדין, איומים, תקיפה, גניבת רכב ופריצה לרכב. בשנת 2015 נידון למאסר לריצוי בעבודות שירות בגין הרשעתו בעבירות של הסעת שב"ח, ובעת ההליך הפלילי שהה במעצר בית מלא במשך תשעה חודשים.
התביעה ציינה את הרשעותיו הקודמות של הנאשם הכוללות עבירות דומות, ועתרה למתחם ענישה שנע בין 8 ל- 24 חודשי מאסר, וטענה כי ככל שעולה מספר הנוסעים, כך הנטייה לפסוק עונשי מאסר ארוכים יותר, גם כאשר מדובר בנאשם ללא עבר פלילי. לאור עברו המכביד, ביקשה להשית על הנאשם מאסר שלא יפחת משנה, מאסר מותנה, פסילת רישיון נהיגה, פסילה מותנית וקנס.
הסנגור ציין כי כתב האישום הוגש בשיהוי של ארבע שנים ממועד ביצוע העבירה, וטען כי בשנים האחרונות הנאשם השתקם והחל לקיים אורח חיים תקין, הוא הקים משפחה ומשולב בעבודה מסודרת, לכן ביקש להשית עליו מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות. הנאשם מצדו נטל אחריות חלקית בלבד, לא הבין את חומרת מעשיו ושלל מניע פלילי בבסיסם.
בית המשפט ציין כי הערך המוגן שנפגע בעבירה של הסעת שוהים בלתי חוקיים הוא זכותה של המדינה להגן על ריבונותה ולקבוע את זהות הבאים בשעריה. אולם בתיק זה, לא נטען כי מדובר בהסעה לתוך שטחי מדינה ואף לא נגרם נזק כתוצאה מההסעה. בסופו של דבר, בית המשפט התחשב בשינוי שחל באורח חייו של הנאשם השיהוי שנקטה המדינה, אך הביא בחשבון את עברו הפלילי ואת חומרת העבירות שבהן הורשע. על כן גזר עליו עונש מאסר בפועל למשך חודשיים, מאסר על תנאי, פסילה ופסילה מותנית.