עבירות תעבורה בצבא – כיצד מתנהל ההליך המשפטי בצה``ל?
דרגו את המאמר |
|
המשטרה הצבאית אחראית על אכיפת עבירות תנועה במסגרת הצבא, ואף יכולה לנקוט בגישה מחמירה יותר מההליך האזרחי. העונש שכיח ביותר בבית הדין הצבאי לתעבורה הוא פסילת רישיון נהיגה אזרחי וצבאי.
עבירת תנועה במסגרת הצבאית יכולה להתרחש כאשר חייל בשירות סדיר, בקבע או במילואים מבצע את העבירה ברכב צבאי. כאשר חייל מבצע עבירה במסגרת נהיגה ברכב פרטי, הטיפול מועבר לידי משטרה האזרחית הרגילה, אולם כאשר מדובר בעבירה הנעשית תוך שימוש ברכב צבאי, או בתוך בסיס צבאי, וכאשר מבצע העבירה הוא אזרח אשר עובד צה"ל, או שהעבירה בוצעה על ידי חייל משוחרר עד 180 ימים מהיום שבו הוא השתחרר - הסמכות נתונה בידי משטרה צבאית.
בית הדין הצבאי לתעבורה רשאי להטיל על הנהג שהפר את החוק קנס כספי, פיצויים, ופסילת רישיון נהיגה אזרחי וצבאי. במקרים חמורים, ניתן להטיל על הנאשם עונש מאסר בבית כלא צבאי או עונש מאסר על תנאי. לעומת מערכת הענישה האזרחית שבה לכל עבירה קיימת ענישת מקסימום, במערכת הדין הצבאית העונש מדורג, וניתן להטיל על הנאשם כל עונש מבין העונשים המנויים בחוק.
הזכות להיות מיוצג על ידי עורך דין צבאי
נאשם בעבירות תעבורה שהוגש נגדו כתב אישום בבית דין צבאי לתעבורה זכאי לקבל את חומר החקירה שאמור להוכיח את אשמתו, ואף זכאי להיות מיוצג על ידי עורך דין צבאי. הנאשם רשאי לבקש לדחות את הדיון כדי להסתייע בייעוץ משפטי, ועומדת בפניו הזכות לערער על החלטת בית הדין הצבאי בתוך 15 ימים ממועד מתן גזר הדין.
במקרים של עבירות תנועה קלות, הדיון עשוי להתקיים בפני שופט צבאי ללא נוכחות תובע או סנגור. אולם במקרים חמורים יותר, כמו בגרימת תאונת דרכים, חשוב לייצג את הנאשם בבית הדין הצבאי, ואף חובה על עורך הדין להיות בעל היתר ייצוג בבתי הדין הצבאיים, ועליו להיות בקיא בתחום התעבורה ובפקודות והוראות הצבא הרלוונטיות. במקרים שבהם הנאשם כופר באשמה מזומנים להעיד עדי תביעה ועדי הגנה שהנאשם מביא להגנתו.
החמרה בענישת נהגים במסגרת הצבאית
בעבירות תעבורה מסוימות, קיימים הבדלים ברמות הענישה בין המסגרת הצבאית לאזרחית. לדוגמה: כאשר אזרח השתמש בטלפון נייד בזמן נהיגה, העונש הצפוי הוא קנס של עד 1,000 שקלים וארבע נקודות, אולם כאשר נהג השתמש בנייד במסגרת הצבא, העונש הצפוי הוא פסילת רישיון, ריתוק או קנס. חייל שנגזר עליו עונש של פסילת רישיון בפועל, גם אם לתקופה קצרה, נדרש להציג אישור כי עבר השתלמות נהיגה מונעת בשנה שקדמה למועד ביצוע העבירה, כתנאי לקבלתו בחזרה של רישיון הנהיגה הצבאי.
עבירת נהיגה במהירות מופרזת עשויה להסתיים בהליך אזרחי בקנס שנע בין 250 עד 750 שקלים, אולם במסגרת הצבאית, הנאשם עלול לקבל עונש של שלילת רישיון, ואם לא מדובר במקרה חד פעמי, הוא עלול לקבל גם עונש מאסר בכלא צבאי. כמו כן, במסגרת צבאית, כאשר חייל נוהג לאחור במשאית ללא מכוון הוא צפוי לענישה אוטומטית של פסילת רישיון נהיגה, לעומת עונש של קנס כספי שצפוי על העבירה בהליך האזרחי.
ברירת המחדל בבית דין צבאי לתעבורה היא ענישה מחמירה, אך ישנם מקרים שבהם בתי דין עשויים להתחשב בנסיבותיו האישיות של הנאשם ולהקל בעונשו. למשל, כאשר לחייל שעומד למשפט תעבורה אין עבר תעבורתי, או אם רישיון הנהיגה שלו הכרחי לתפקודו. בית הדין עשוי להתחשב גם בחייל המגיע ממשפחת המצויה במצוקה כלכלית, אם רישיון הנהיגה מסייע לו במתן עזרה בפרנסת בני ביתו.