נסיבות מקלות בעבירת נהיגה בשכרות
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים מסוכנת מאוד לנהג שאוחז בהגה וליתר המשתמשים בכביש. לאחר צריכת משקאות אלכוהוליים מעבר לכמות המותרת בחוק או שימוש בסמים מסוכנים, הסיכוי למעורבות בתאונת דרכים עולה, מאחר שהאלכוהול והסמים פוגעים בשיקול דעתו של הנהג, וגורמים לירידה בתשומת לבו לנעשה בכביש ובסביבתו.
נהג שהואשם בעבירה צפוי לעונש של פסילת רישיון בגין נהיגה בשכרות לפחות למשך שנתיים, לצד פסילת רישיון על תנאי, מאסר על תנאי ואף כאשר מדובר בעבירת נהיגה בשכרות בפעם שנייה ושלישית, הנאשם עלול לקבל עונש מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות או לריצוי בעבודות שירות בהתאם לחומרת העבירה ותוצאותיה.
לאחר שהנאשם ריצה את עונשו, הוא יכול בתום תקופת השלילה להידרש להוציא רישיון נהיגה חדש ולעבור שוב מבחן תיאורטי ומעשי ואף לעבור מבחני כשירות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. כאשר נהיגה בשכרות גרמה לתאונת דרכים עם נפגעים, רישיונו של הנהג עלול להיפסל לצמיתות והוא עלול לרצות תקופה ארוכה בכלא.
לא לעבור את הכמות המותרת בחוק
הדרך הבטוחה להימנע מעונש בגין נהיגה בשכרות היא לציית להוראות החוק, לא לעבור את הכמות המותרת, ולהימנע מנהיגה לאחר שתיית אלכוהול או שימוש בסמים. עם זאת, בהתקיים נסיבות מיוחדות, רשאי בית המשפט לסטות מהעונש.
חוק התעבורה מגדיר עבירת נהיגה בשכרות בשלושה מצבים: האחד, כאשר הנהג צרך אלכוהול בזמן נהיגה או בעת שהיה ממונה על הרכב. השני, כאשר נמצא בגופו סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן. השלישי, אם נמצא אלכוהול בריכוז הגבוה מהריכוז שנקבע בחוק.
על פי החוק מותר לנהג לשתות עד שתי מנות משקה אלכוהולי. שווי מנה אחת היא שליש כוס בירה, או שוט של ויסקי או וודקה. נהג נחשב לשיכור אם בבדיקת דם נמצאה דגימה של לפחות 50 מ"ג אלכוהול ביחס ל 100 מ"ל דם, או אם בבדיקת ינשוף נמצא מעל 240 מק"ג אלכוהול ביחס לליטר אוויר נשוף.
החוק מחמיר עם נהגים חדשים, צעירים נהגי רכב כבד ונהגי רכב ציבורי אשר משתמשים ברכב תחת השפעת אלכוהול וסמים, והם יואשמו בעבירת נהיגה בשכרות, אם בבדיקת שכרות ריכוז האלכוהול בדם הוא מעל 0.01% או 50 מיקרוגרם בבדיקת ינשוף.
כמו כן, כאשר נהג נעצר לבדיקת אלכוהול, עליו לשתף פעולה עם השוטרים ולהסכים לעבור בדיקת מאפיינים, בדיקת נשיפה, בדיקת שתן או בדיקת דם על פי הצורך. סירוב לבצע בדיקת שכרות, נחשב כהודאה באשמה והענישה הצפויה היא פסילת רישיון למינימום שנתיים.
איך ניתן להקל בעונש על נהיגה בשכרות?
העונש הקבוע בחוק לנהגים שיכורים הוא שלילה מינימלית של שנתיים, לצד עונשים נלווים. בעת קביעת העונש, מתייחס בית המשפט לנזק שנגרם כתוצאה מהעבירה ולעברו התעבורתי של הנאשם אין משמעות. עם זאת בית המשפט עשוי להתחשב בהליכי השיקום שעבר מאז ביצוע העבירה, השתתפות בתכנית גמילה מאלכוהול וחזרה למוטב.
ניתן לנסות להפחית את העונש הקבוע בחוק ולקצר את תקופת השלילה ואף במקרים מסוימים לזכות את הנהג מאשמה באמצעות סיוע משפטי. עורך דין מנוסה המתמחה בדיני תעבורה יכול להקל בעונש באמצעות בדיקת פרטים טכניים קטנים ונסיבות אישיות ומיוחדות. עורך הדין יכול לטעון כי מכשיר הינשוף לא היה אמין, או שהינשוף לא כויל כהלכה ולכן תוצאותיו שגויות, או שבדיקת הדם לא נערכה תוך הקפדה על נהלים ברורים ועוד.