עיון בחומר חקירה לפני משפט תעבורה, מהן הזכויות שלכם?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
נהג שהוגש נגדו כתב אישום בגין עבירות תנועה, רשאי לקבל את חומרי החקירה מהפרקליטות לצורך הכנה טובה ומקיפה לקראת משפט תעבורה, כדי שיוכל להתגונן כראוי ביחד עם עורך דין העוסק בדיני תעבורה, ויוכל להציג טיעונים משכנעים בבית משפט שיוכלו להוביל לחפותו, ואף לחסוך ממנו הצגת ראיות ועדויות מפלילות שאינן צפויות מצד התביעה אשר עלולות להכריע את גזר הדין ולהשפיע בסופו של דבר על רכיבי הענישה.
חוק סדר הדין הפלילי קובע כי הנאשם ועורך דינו רשאים לעיין בראיות ולהעתיק את כל החומרים שנאספו, נתפסו, נרשמו או הופקו על ידי המשטרה לצורכי חקירה או במהלך החקירה המשטרתית, אשר עשויים להיות רלוונטיים להכרעת הדין.
עיון וצילום חומרי החקירה
סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי עוסק בנושא עיון בחומר חקירה. סעיף 74(א) קובע כי כאשר הוגש כתב אישום בגין פשע או עוון, רשאים הנאשם ועורך דינו, לעיין בכל זמן סביר בחומר הראיות שבידי התביעה וכן ברשימת כל החומר שנאסף או שנרשם בידי המשטרה, הנוגע לאישום שבידי התובע ואף ניתן להעתיקו ולצלם את חומר החקירה בעבירות תעבורה.
רשימת כל החומר כוללת גם חומר שנאסף או שנרשם בתיק שאינו מסווג כחומר חקירה ושל חומר שנאסף או שנרשם בתיק שהוא חסוי על פי כל דין, וכן פירוט של סוג החומר, הנושא שלו והמועד שבו נאסף או נרשם, בתנאי שאין בפירוט כדי לפגוע בחיסיון לפי כל דין.
לדוגמה, כאשר מדובר במשפט על נהיגה בשכרות, הנאשם זכאי לעיין בכל המסמכים המצויים בתיק החקירה, לרבות הודאה באשמה, דו"ח מאפיינים, זיכרון דברים על בדיקת שכרות, דו"ח הפעלת מכשיר ינשוף, וחומרים נוספים הנכללים בחומר חקירה, ולנאשם עומדת הזכות לעיין בהם ולהעתיקם.
במקרה שנמצאו בחומר מספר מסמכים מאותו סוג הנוגעים לאותו עניין, ניתן לפרט אותם כקבוצה, תוך ציון מספר המסמכים הנכללים בקבוצה. סעיף 75 לחוק קובע כי עיון והעתקה של חומרי החקירה, יבוצעו במשרד התביעה או במקום אחר שהתובע יקבע.
הזכות למשפט תעבורה הוגן
החוק קובע, כי לאחר שהוגש כתב אישום, זכאים הנאשם ועורך דינו לעיין בחומר החקירה המצוי בתיק וכן להעתיקו. הזכות להעתקת החומר נלווית באופן סטטוטורי לזכות העיון ונועדה לנוחיות ההגנה וכדי להקל על עבודתו של הסנגור. לנאשם עומדת הזכות למשפט הוגן, שהיא בגדר זכות יסוד, של כבוד האדם וחירותו ומקנה לאדם את הזכות לחירות אישית ולחופש התנועה. זכות העיון בחומרי החקירה והעתקתם מאפשרת לנאשם ולעורך דינו להכין קו הגנה כראוי ולהכיר את מלוא חומר החקירה הקיים, כדי להבטיח משפט הוגן ולמנוע הצגת ראיות מפלילות באופן מפתיע.