דו``ח לנהג שמוריד את מבטו מהדרך, הנחיות חדשות של אגף התנועה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
במהלך השנים האחרונות חלה עליה ניכרת במספר תאונות הדרכים שנגרמו בארץ, כתוצאה מהיסח דעתם של נהגים, אשר לא היו מרוכזים במתרחש בכביש, אף בחלק גדול מהמקרים, נגרמו תאונות בשל שימוש בטלפון סלולרי ובאפליקציות השונות, לרבות באפליקציית WAZE במהלך הנהיגה.
הבעיה חמורה אף יותר אצל נהגים מקצועיים, נהגי משאיות ונהגי אוטובוסים, שמעורבותם בתאונות דרכים עם נפגעים עלתה משמעותית. ברוב המקרים תוצאות התאונות שבהן מעורבים נהגי אוטובוסים ומשאיות קשות יותר מתאונות במעורבות של כלי רכב פרטיים ולעתים מדובר בתאונות קטלניות.
בסוף חודש נובמבר 2017, הוציאה משטרת התנועה הנחיה חדשה לרישום דוחות, שלפיה נהג שיפנה את ראשו מהדרך כלפי מטה במהלך נהיגה צפוי לקבל קנס מוגדל בגין נהיגה בחוסר זהירות ושש נקודות, גם אם לא נראה שהוא השתמש בטלפון נייד.
ניתן לכתוב דו"ח גם אם השוטר לא הבחין בטלפון
ההנחיה החדשה לרישום דוחות נובעת מהתופעה שבה נהגים מניחים מכשירים סלולריים במהלך הנסיעה, על הרגלים, על המושב או בכל מקום אחר שאינו דיבורית או התקן חוקי אחר ומפנים את מבטם כלפי מטה במקום אל הכביש, ובכך מסכנים את עצמם ואת יתר משתמשי הדרך.
במטרה למנוע את התופעה החמורה ולמזער ככל הניתן את הסיכונים, החליט אגף התנועה להחמיר את האכיפה באמצעות הנחיות חדשות שהוציא ראש מדור תעבורה באגף התנועה הארצי. ההנחיות, אשר נכנסו לתוקף מאז חודש נובמבר 2017, קובעות כי בכל שלב, מרגע ביצוע העבירה ועד רישום הדוח לא חלה חובה על השוטר לראות כלל את הטלפון הנייד של הנהג.
ההנחיה שהופצה לשוטרי תנועה ולמתנדבים, מורה לפרט בדוחות ככל הניתן את המקרה ולתאר האם בעת רישום הדו"ח הם היו בעמידה או בנסיעה, מה היה המרחק המוערך בין הנהג החשוד בביצוע העבירה לבינם, מאיזה צד הבחינו בהסטת המבט, האם בשל חוסר הזהירות של הנהג נגרמו הפרעה או עיכוב לתנועה ועוד. כאמור, העבירה לא מדברת על שימוש בטלפון נייד, אלא על הסטת המבט מהדרך. לכן גם אם השוטר לא הבחין במכשיר, הוא יכול לרשום דו"ח.
דו"ח על נהיגה בחוסר זהירות
תקנה 21(ג) לתקנות התעבורה קובעת כי אדם לא ינהג ברכב בקלות ראש או בחוסר זהירות, או ללא תשומת לב מספקת בהתחשב בכל הנסיבות, כולל: סוג הרכב, המטען שלו, שיטת הבלמים ומצבם, אפשרות של עצירה נוחה ובטוחה והבחנה בתמרורים, אותות שוטרים, תנועת עוברי דרך וכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ומצב הדרך.
על פי ההנחיות החדשות, כדי לרשום לנהג דו"ח על עבירת תנועה בגין נהיגה בחוסר זהירות, שדינה 500 שקל קנס וצבירת שש נקודות, מספיק ששוטר יבחין בנהג שרכבו נמצא בתנועה, ראשו מוטה מטה וניכר כי הוא מתעסק בעניין שאינו קשור לנהיגה תוך הסטת מבטו מטה במקום לדרך. השוטר נדרש לציין בסעיף העבירה כי החשוד נהג ברכב בלא זהירות בכך שבעת הנהיגה ראשו או מבטו היה מופנה לתוך הרכב ולמטה ולא לדרך.
חובת הנהג להחזיק בהגה
תקנה 28 לתקנות התעבורה עוסקת בחובת הנהג להחזיק בהגה או בכידון הרכב במהלך הנהיגה, וקובעת כי אדם הנוהג ברכב חייב להחזיק בשתי ידיו את ההגה או הכידון כל עוד הרכב בתנועה, עם זאת, הנהג רשאי להסיר יד אחת אם עליו לעשות בה דבר להבטחת פעולתו התקינה של הרכב או לקיום כללי התנועה.
תקנה 28ב מציבה כללים ברורים לנהגים וקובעת כי בעת שהרכב נמצא בתנועה, אסור לאדם הנוהג ברכב לאחז בטלפון קבוע או נייד, ולהשתמש בהם ברכב אלא באמצעות דיבורית, וכן אסור לשלוח או לקרוא מסרון ולא לעשות כל שימוש אחר במכשיר הסלולרי.
לפיכך, שימוש בטלפון סלולרי במהלך הנסיעה מותר רק כאשר המכשיר מותקן במתקן יציב המונע את נפילתו. החזקתו על המושב ליד הנהג או על רגלי הנהג מסוכנת מאוד, מכיוון שהמכשיר יכול ליפול מטה, והנהג עלול בהיסח דעת להתכופף להרים אותו, או להסיט את מבטו מהכביש, ובכך לגרום להפרעה ואף לתאונה קשה. לכן קיימת חובה להניח את הטלפון הנייד במתקן הדיבורית, המונע את נפילתו. כאשר הטלפון מותקן ומחוזק היטב, הנהג יכול לבצע שיחות או לחייג, אך אסור לו לשלוח או לקרוא מסרונים ואסור לגלוש באינטרנט בזמן הנהיגה.