www.what2do.co.il

חידוש רישיון נהיגה לנהגים מבוגרים, מה קובע החוק?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

חידוש רישיון נהיגה לנהגים מבוגרים, מה קובע החוק?

החל מאחד בינואר 2011, נהג שהגיע לגיל 70 לחייב עבור בדיקות רפואיות אצל אופטומטריסט ורופא משפחה, כתנאי לחידוש רישיון הנהיגה, ונהג מקצועי, כגון נהג מונית, אוטובוס, רכב כבד ועוד, מחויב לעבור בדיקה רפואית בהגיעו לגיל 60. רישיון נהיגה מחודש לתקופה של עד 10 שנים, ונהג שנמצא לא כשיר לנהיגה, יוזמן למשרד הרישוי כדי להפקיד את רישיון הנהיגה.

 

בדיקות רפואיות אחת לחמש שנים

 

סעיף 196 לתקנות התעבורה קובע כי בעל רישיון נהיגה לפי תקנות 182 עד 185 וכן בעל היתר לפי תקנות 84(ה) ו-190 ומורה מוסמך, כולל: בעלי רישיון נהיגה לרכב ציבורי (D,D1,D2,D3), כבד (C), גורר תומך (E), בעלי היתר לנהיגת אמבולנס, רכב כיבוי, רכב חילוץ, או מורה מוסמך לנהיגה, חייבים לעבור בדיקות רפואיות בהתאם לתקנה זו, אחת לחמש שנים החל בשנה שבה מלאו להם 60 ועד לשנה שבה מלאו 70 שנה, ואחרי כן כל שנתיים ובכל פעם שיחדשו את רישיון הנהיגה לפחות ובכל פעם שיחדשו את רישיון הנהיגה שלהם לפחות.

 

סעיף 196(ב) קובע כי בעל רישיון נהיגה לרכב פרטי (B), משא קל (C1), טרקטור (1), אופנוע (A2,A1,A), חייבים לעבור בדיקות רפואיות אחת לחמש שנים החל בשנה שבה ימלאו להם 70 ועד שימלאו 80 שנה, ולאחר מכן כל שנתיים ובכל פעם שיחדשו את רישיון הנהיגה לפחות ובכל פעם שיחדשו את רישיון הנהיגה לפחות. רישיון הנהיגה של נהג שלא יתייצב לבדיקות או שנבדק ונמצא בלתי כשיר לנהיגת רכב, לא יחודש.

 

בדיקה אצל אופטומטריסט ורופא משפחה

 

משרד הרישוי שולח כחצי שנה לפני מועד חידוש הרישיון שחל ביום הולדתו, על פי תאריך הלידה הלועזי, של מחזיק רישיון הנהיגה, טופס בדיקה רפואית לכתובתו של הנהג. במקרה שהטופס לא הגיע, רשאי הנהג להורידו מאתר משרד התחבורה, או לקבל את הטופס באמצעות פנייה טלפונית במוקד הארצי של משרד התחבורה, או להגיע לאחד מסניפי משרד הרישוי.

 

לאחר שהטופס הגיע לידי הנהג, עליו לגשת לבדיקה אצל אופטומטריסט מורשה או רופא עיניים, ולבקש ממנו שימלא את החלק העליון בטופס ויחתום עליו. ובנוסף, נדרש הנהג לפנות עם הטופס לרופא המשפחה, שימלא את החלק השמאלי ויחתום עליו. בחלק הימני של הטופס נדרש הנהג למלא את פרטיו בעצמו ולחתום. פרטים נוספים, כמו רשימת תרופות, יש לפרט בדף נפרד.

 

לאחר מילוי הטופס בידי רופא משפחה, אופטומטריסט והנהג עצמו, יש לשלוח את הטופס בהקדם אל אגף הרישוי, אל מחלקת עדכון ובקרה, או להעביר באמצעות פניה מקוונת בנושא טיפול בבדיקות רפואיות. ואף כדאי לשמור העתק מטופס הבדיקות לצורך בירורים בהמשך הטיפול.

 

במקרה שנמצאה בעיה רפואית, יועבר הטופס לרופא מטעם אגף הרישוי, והוא יחליט אם ניתן לאשר את חידוש הרישיון, לדרוש מבעל הרישיון מסמכים נוספים או להפנותו לבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. אם הנהג נמצא כי הוא אינו כשיר לנהיגה, הוא יוזמן למשרד הרישוי כדי להפקיד את רישיון הנהיגה. אולם בכל מקרה, עומדת בפני מחזיק הרישיון זכות הערעור על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

 

ערעור על החלטה רפואית

 

בעל רישיון נהיגה המעוניין לערער על החלטות המכון הרפואי לבטיחות, רשאי להגיש ערעור בפני ועדת ערר המוסמכת לשנות או לבטל את ההחלטות. את הערעור יש להגיש בתוך 30 ימים מהיום שבו התקבלה ההודעה ממשרד הרישוי על דחיית הבקשה לחידוש רישיון הנהיגה.

 

בשלב ראשון, יש לפנות אל המכון הרפואי לבטיחות בדרכים כדי לקבל את כלל הנימוקים והמסמכים הנוגעים להחלטה. לשם כך, יש לשלוח מכתב בקשה לקבלת המסמכים ולצרף הצהרת ויתור על סודיות רפואית.

 

בשלב הבא, לאחר קבלת המסמכים מהמכון הרפואי, יוגש הערעור. את בקשת הערר ניתן להגיש באמצעות הדואר בלבד, בכפוף לתשלום אגרה בעמדות התשלום במכון הרפואי או בבנק הדואר. הכתובת לבקשת ערעור היא: ועדת ערר לפי תקנה 195 לתקנות התעבורה, בית חולים שיבא, תל השומר, לידי ועדת ערר, ביתן 130, מיקוד 5265601.

 

בתוך 45 ימים ממועד קבלת ההחלטה של ועדת הערר, ניתן להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים, בית המשפט המחוזי מוסמך לדון בטענות העוסקות בהיבט המשפטי בלבד, על כן ניתן לערער רק לגבי בעיה משפטית ולא בנושא בעיה רפואית.
 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ושלילת רישיון בגין מחלות או נכות רפואית

האם ניתן לשלול או להגביל רישיון נהיגה בעקבות מחלות או נכות רפואית? מהו תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים במקרים אלו? 

שאלות ותשובות - תעבורה

שאלות נפוצות אשר נשאלו על ידי הגולשים ותשובות של עורכי דין העוסקים בתחום התעבורה ... 

פסילת רשיון - המכון הרפואי

רשות הרישוי רשאית, מכוח סעיף 51 לפקודת התעבורה, להורות על פסילת רישיון נהיגה של נהג או מבקש רישיון נהיגה. פעמים רבות, נהגים ומבקשי רישיון אלו מופנים למכון הרפואי לבטיחות בדרכים... 

חיילי צהל - שינוי פרופיל, כושר בריאות

חיילים רבים, אשר השתחררו מצה"ל בגין פרופיל נפשי או מטעמים רפואיים, מופנים לא אחת למכון הרפואי לבטיחות בדרכים. צה"ל אחראי על כ-20% מהנבדקים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים מדי שנה וכ-45% מהבדיקות במכון הינן בדיקות נפשיות... 

סמים והמכון הרפואי לבטיחות בדרכים

האם נהג אשר הורשע בעבירות סמים, או אדם המכור לסמים (קלים או קשים), עלולים לאבד את זכאותם להחזיק רישיון נהיגה? מהו תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים במקרים אלו? 

ועדת גודל רכב, מהי?

מהי ועדת גודל רכב? כיצד מתכוננים לפני דיון בוועדה זו? האם ניתן לערער? כיצד משיגים את הרכב לו אתם זקוקים? 

חידוש רישיון נהיגה לנהגים מבוגרים, מה קובע החוק?

בעלי רישיון נהיגה ברכב פרטי בני 70 ומעלה, חייבים לעבור בדיקות רפואיות כתנאי לחידוש הרישיון. ואילו נהגים מקצועיים חייבים לעבור בדיקות רפואיות כתנאי לחידוש הרישיון מגיל 60 ומעלה.  

רישיון נהיגה לחולי אפילפסיה, מהם התנאים?

חולה אפילפסיה המעוניין להוציא רישיון או לחדש אותו נדרש לעמוד בתנאים של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, המתייחסים לתדירות וסוג ההתקפים.  

מה כוללת בדיקה אצל פסיכולוג במכון הרפואי?

בדיקה אצל פסיכולוג במכון הרפואי כוללת מבחנים אישיותיים שונים מול מחשב, שלא ניתן להתכונן אליהם מראש, וכן שיחה עם פסיכולוג ובמקרים מסוימים גם שיחה עם פסיכיאטר. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.