שימוש ברכב ללא רשות, מה קובע החוק?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

עבירת שימוש ברכב ללא רשות נחשבת לעבירת תנועה חמורה בפקודת התעבורה, שמהותה שימוש ברכב ללא קבלת רשות מבעליו החוקי, והיא גובלת בעבירה פלילית של גניבת רכב. מדובר במצב שבו אדם נוהג ברכב ללא ידיעת בעליו, גם כאשר הרכב נלקח לזמן קצוב, ואין זה משנה אם הוא התכוון להחזיר את הרכב או לא, ואף אם נסע מרחק קצר והספיק להשיבו לבעליו.
ההבדל המרכזי בין עבירת שימוש ברכב ללא רשות לעבירת גניבת רכב, היא שבמקרה של גניבה, לקיחת הרכב נעשית מתוך מטרה שלא להחזירו לבעליו, לעומת שימוש ברכב ללא רשות, שמטרתה להשתמש ברכב ובסופו של דבר להחזירו לבעליו.
עבירת שימוש ברכב ללא רשות נפוצה בעיקר בקרב קטינים שעדיין לא קיבלו רישיון נהיגה, אשר לקחו את הרכב של ההורים לסיבוב ללא ידיעתם וללא הסכמתם. ואולם גם נהג בעל רישיון, אשר נוהג ברכב שלא שלו, ונתפס בביקורת של המשטרה, יואשם בעבירת שימוש ברכב ללא רשות, כאשר לא ניתן להוכיח שהתכוון לגנוב אותו.
מה העונש על עבירת שימוש ברכב ללא רשות?
סעיף 413ג לחוק העונשין קובע כי אדם הנוהג, משתמש או מעביר ממקום למקום, רכב ללא רשות מבעליו, ונוטש אותו במקום שממנו נלקח או בסמוך אליו, צפוי לעונש שיכול להגיע עד שלוש שנות מאסר, ואדם שנטש את הרכב בכל מקום אחר, בלא השגחה או טיפול, צפוי לחמש שנות מאסר. במקרה זה, המאשימה צריכה להוכיח במסגרת כתב האישום שני רכיבי אשמה: האחד, נהיגה ברכב ללא רשות בעליו. והשני, נטישת הרכב.
פקודת התעבורה קובעת כי אדם הנוהג ברכב ללא רשות בעליו או כשאינו מחזיק ברכב כדין, ואינו בעל רישיון נהיגה התקף לסוג הרכב, צפוי בנוסף לכל עונש אחר שיפסוק בית המשפט, לפסילת רישיונו בפועל ואם אין ברשותו רישיון נהיגה, הוא לא יוכל לקבל רישיון למשך תקופה שלא תפחת משלוש שנים. בנוסף בית המשפט יכול לגזור על הנאשם בהתאם לחומרת העבירה ותוצאותיה: מאסר בפועל, מאסר לריצוי בעבודות שירות, מאסר על תנאי, פסילה בפועל, פסילה על תנאי, קנס כספי ופיצוי.
כיצד נקבע העונש ההולם?
במסגרת מתחם העונש ההולם, בית המשפט נדרש לבחון את נסיבות העבירה תוך התעלמות מנסיבותיו האישיות של הנאשם, ובמסגרת זו עליו להביא בחשבון, את הערכים המוגנים שנפגעו כתוצאה ממעשיו, את מידת הפגיעה בהם בנסיבות העניין ואת הפסיקה הנוהגת. בתוך מתחם הענישה, עליו להביא בחשבון את נסיבותיו האישיות של הנאשם, כולל מצבו המשפחתי, הכלכלי והבריאותי, רישום פלילי ותעבורתי, הרשעות קודמות, נטילת אחריות, הבעת חרטה ועוד.
ברוב המקרים, העונש הצפוי לנהג שעשה שימוש ברכב ללא רשות, כאשר העבירה נעשתה בנסיבות מקלות ולנהג היה בעת ביצוע העבירה רישיון נהיגה בתוקף, לא יפחת מפסילת רישיון נהיגה בפועל לתקופה של שישה חודשים שהיא למעשה פסילת מינימום. לפיכך, כאשר השימוש ברכב ללא רשות נעשה תחת נסיבות שבהן לנהג היה רישיון נהיגה בתוקף וללא רשות בעלי הרכב, העונש הצפוי הוא בדרך כלל פסילת מינימום למשך ששה חודשים.
במקרה שהשימוש ברכב ללא רשות נעשה תחת נסיבות שבהן לנהג לא היה רישיון נהיגה בתוקף וללא רשות הבעלים, העונש הצפוי הוא פסילת מינימום של רישיון הנהיגה למשך שלוש שנים בנוסף לכל עונש אחר שיטיל בית המשפט לתעבורה. במצב זה לא מדובר בנהיגה ללא רישיון בתוקף בשל אי חידוש מסיבות טכניות, אלא בנסיבות מהותיות יותר כתוצאה משלילת רישיון או כאשר נהג ברכב קטין.
מהי עבירת התרת נהיגה ברכב?
עבירת התרת נהיגה ברכב היא מצב שבו בעל רכב נתן רשות לאדם אחר לנהוג ברכב שבבעלותו או בחזקתו תחת נסיבות שבהן ידוע לו כי מי שנוהג ברכב אינו מחזיק ברישיון נהיגה בתוקף. מדובר בעבירה חמורה מאחר שהנהג שלא הוציא רישיון על אותו סוג רכב, אינו מוסמך ואינו שולט בו. לפיכך העבירה מסכנת הן את שלומו של הנהג והן את שלום הציבור בכללותו.
העונש המרבי הצפוי לבעל רכב המואשם בעבירת התרת נהיגה ברכב הוא שלוש שנות מאסר בפועל. כאשר מדובר בקטין שאינו יכול לקבל רישיון נהיגה, העונש יכול להגיע עד חמש שנות מאסר עם או בלי קנס. נוסף על כך, בעל הרכב צפוי לפסילת רישיון נהיגה לתקופה של לפחות שלוש שנים, ואולם בנסיבות מיוחדות, רשאי בית המשפט להטיל על הנאשם עונש מאסר על תנאי במקום מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח.