דחיית משפט תעבורה, איך ניתן לשנות את מועד הדיון?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
נהג אשר ביצע עבירת תנועה וקיבל זימון לבית משפט לתעבורה, רשאי במקרים מסוימים לבקש לדחות את הדיון למועד אחר, בין אם בשל נסיבות חריגות הקשורות למצבו הבריאותי, המשפחתי, או יציאה למילואים, ובין אם כדי לקבל הארכת זמן כדי שניתן יהיה למצות את זכויותיו ולהתכונן כראוי לקראת משפט תעבורה.
ישנם מקרים שבהם אף רצוי לבקש לדחות את משפט התעבורה, כמו למשל כאשר הוגש כתב אישום בגין עבירת נהיגה בשכרות, תאונת פגע וברח, מהירות מופרזת ועבירות תעבורה חמורות נוספות, זאת לצורך התייעצות עם עורך דין תעבורה, עיון בחומר החקירה, צילום התיק ולימוד החומר. את הדחייה יש לבצע לפי נוהל של הגשת בקשה.
באילו מקרים ניתן לבקש לדחות את הדיון?
נוהל טיפול בבקשות לשינוי מועדי דיון בבתי משפט קובע כי יש לקיים את הדיונים במועד אשר נקבע עבורם, ובקשה לשינוי מועד דיון תוגש רק במקרים מיוחדים בלבד, כגון: לידה, חופשת לידה, מצב בריאותי שאינו מאפשר להתייצב לדיון, אבל במשפחה, קריאה לשירות מילואים וכדומה. בנוסף, קובע הנוהל שיקולים כלליים של בעל דין או עורך דינו שבגינם ידחה הדיון, ואף בית המשפט רשאי לדחות את הדיון עקב נסיבות אישיות חריגות, שאינן צפויות מראש.
במקרה שלא ניתן להתייצב לדיון בבית משפט לתעבורה עקב נסיבות מיוחדות, יש להגיש בקשה לשינוי מועד הדיון ודחיית המשפט. כדי להגיש את הבקשה נדרש הנאשם בעצמו או באמצעות עורך דינו, לגשת למזכירות בית המשפט, שבו אמור להתקיים הדיון, ולמלא טופס בקשה לשינוי מועד הדיון שעליו ניתן לפרט את סיבת הבקשה לדחייה.
נאשם שאינו מיוצג על ידי עורך דין, יכול להגיש את הבקשה בעצמו, ונהג שנקבעו בעניינו מספר דיונים באותו מועד נדרש להגיש בקשה לשינוי מועד הדיון מיד עם קבלת הידיעה על כך. במקרים דחופים, עדיף להיעזר בעורך דין תעבורה, אשר יכול להגביר את סיכויי קבלת הבקשה ואף לזרז את ההליכים לקבלת ההחלטה בבקשה.
טופס בקשה לדחיית מועד הדיון
בטופס הבקשה יש לציין מיהו בעל הדין המבקש לשנות את מועד הדיון, ולסמן את הנימוק המתאים ביותר לבקשת הדחייה, מבין הנימוקים המפורטים על גבי הטופס, כולל: נסיבות אישיות, קיומם של הליכים שונים ועוד. יש לציין את התאריך שבו נקבע מועד הדיון ומתי נודע לבעל הדין על הצורך בשינוי המועד.
אל טופס הבקשה יש לצרף מסמכים רלוונטיים המאמתים את העילה כגון: אישור מחלה, צו מילואים וכדומה, ולהגיש באופן ידני או בפקס למזכירות בית המשפט, אשר תעביר את הבקשה לעיון השופט. לאחר מכן יש לעקוב אחרי החלטת השופט, לגבי דחיית הדיון, דרך מרכז המידע של בתי המשפט. חשוב לוודא כי הבקשה התקבלה והדיון אכן נדחה.
שינוי המועד יכול להוביל להקדמת הדיון
בית משפט השוקל בחיוב את הבקשה, מתוך רצון לאפשר לנאשם למצות את זכויותיו, יבחן את האפשרות לדחיית המועד ואף את האפשרות להקדמתו. על כן אדם שהוגש נגדו כתב אישום בגין עבירות תנועה, אשר הגיש בקשה לדחיית דיון, צריך להביא בחשבון כי שינוי המועד עשוי להביא להקדמתו.
בבקשה לשינוי מועד דיון עקב נסיבות אישיות, יבחן בית המשפט אם ניתן היה להיערך מראש, או אם ניתן למצוא פתרון סביר שיאפשר את קיום הדיון במלואו או בחלקו. במקרים שבהם יקבל בית המשפט את הבקשה לדחיית מועד הדיון, הוא יקבע מועד חדש סמוך ככל הניתן למועד הדיון המקורי.
משפט תעבורה שלא בנוכחות הנאשם
סעיף 240 לחוק סדר הדין הפלילי קובע כי בעבירות על פי פקודת התעבורה, או על פי פקודת ביטוח רכב מנועי, שלא גרמו לתאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלה של ממש, וכן בעבירות שנקבעו כעבירות קנס או כעבירות מינהליות או בעבירות לפי חיקוק אחר ששר המשפטים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת - ניתן לשפוט נאשם שלא בפניו.
במקרה שהנאשם קיבל זימון אך לא התייצב למשפט במועד שנקבע לו, הוא ייחשב כמי שהודה בכל עובדות כתב האישום, אולם הוא רשאי להעביר לבית המשפט בכתב את טענותיו לעניין העונש. ברוב המקרים בית המשפט אינו יכול לגזור על הנאשם עונש מאסר שלא בנוכחותו, אולם הוא יכול להטיל עונשים אחרים, כגון: פסילת רישיון נהיגה בפועל, פסילה על תנאי וכדומה. במקרים של עונש מאסר במקום קנס, חייב להיות מצוין בהזמנה למשפט כי ניתן להטיל מאסר אם הנאשם לא יתייצב לדיון.