נהיגה ללא רישיון בתוקף מעל שנתיים, מה העונש?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
סעיף 10(א) לפקודת התעבורה קובע כי אסור לנהוג ברכב מנועי אלא אם הנהג בעל רישיון נהיגה תקף לרכב מאותו סוג, שניתן על פי הפקודה, וכן אסור לנהוג ברכב מנועי אלא בהתאם לתנאי הרישיון, פרט לנהג אשר קיבל ממשרד הרישוי פטור מחובת רישיון נהיגה.
במצב של אי חידוש רישיון הנהיגה, עבירת תנועה של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף עד שישה חודשים תגרור קנס כספי או ברירת משפט. עבירת נהיגה ללא רישיון תקף מעל שישה חודשים תוביל הזמנה לדין בבית משפט לתעבורה.
על כן, נהג אשר מחזיק רישיון שתוקפו פג עד שישה חודשים במועד ביצוע העבירה, צפוי לקנס כספי על סך 250 שקלים. ואולם, נהג שנתפס נוהג כאשר רישיון הנהיגה שלו אינו בתוקף מעל לחצי שנה, יזומן לדיון בבית משפט לתעבורה ויוגש נגדו כתב אישום, כאשר העונש הצפוי בגין ביצוע העבירה נע בין פסילת רישיון נהיגה ופסילה על תנאי ואף פסילת רישיון נהיגה בפועל למשך מספר חודשים, בהתאם למשך תקופת פקיעת רישיון הנהיגה.
מעבר לעונש הצפוי, אם הנהג שנתפס ללא רישיון בתוקף, היה מעורב בתאונת דרכים, חברת הביטוח של הרכב לא תישא באחריות לתשלום פיצויים בגין הנזקים שנגרמו לו בעקבות התאונה.
פקיעת רישיון נהיגה מעל עשר שנים
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירה של נהיגה כאשר תוקף רישיון הנהיגה שלו פקע מעבר לשנתיים, בניגוד לסעיף 10 (א) לפקודת התעבורה. מטעם התביעה נטען כי רישיון הנהיגה של הנאשם פקע מעל עשר שנים, וכי הנאשם הורשע בהליך זה בפעם הרביעית במספר בעבירה של נהיגה תוך פקיעת רישיון נהיגה ולחובתו שתי הרשעות קודמות בעבירה של נהיגה בזמן פסילה.
במהלך העשור שבו נפסל הרישיון, נהג הנאשם ללא רישיון תקף וצבר לחובתו כמות מרשימה של עבירות תעבורה. הדבר מעיד על המסוכנות הנשקפת מנהיגתו ועל כך שהעונש אינו מרתיע אותו מלהמשיך ולבצע את העבירה שוב ושוב. לנוכח עברו המכביד, משך הפקיעה הממושך והעובדה שענישה קודמת בעבירות דומות אינה מרתיעה אותו, טענה התביעה כי יש להשית על הנאשם עונש מרתיע הכולל מאסר בפועל ופסילה לתקופה ממושכת לצד רכיבי ענישה נלווים.
מאסר בפועל בגין נהיגה ללא רישיון בתוקף
מנגד טענה ההגנה כי הנאשם הודה בעובדות כתב אישום אשר לפיהן רישיונו פקע מעל שנתיים ועל כן אין לשעות לטיעון התביעה בנוגע לפקיעת רישיון למשך עשור. העונש ההולם צריך להיגזר מתקופת הפקיעה כפי שפורטה בכתב האישום.
כמו כן, רכיב מאסר לעבירה זו, כפי שצוין בטיעוני התביעה, אינו נובע מעבירה זו אלא מהפעלת מאסר על תנאי שהושת על הנאשם בשל עבירה אחרת, לפיכך מתחם העונש ההולם לעבירה לא כולל עונש מאסר.
בית המשפט השלום לתעבורה בתל אביב – יפו, התרשם שהנאשם הודה בעובדותיו של כתב אישום המייחס לו פקיעת רישיון לתקופה העולה על שנתיים, ומשעה שבכתב האישום לא פורט משכה של תקופה זו ואף במסגרת טיעוני התביעה לעונש לא התבקש וממילא לא ניתן לתביעה היתר להראות בראיות את משכה המדויק של תקופת הפקיעה.
בית המשפט הגיע למסקנה כי מדובר בפקיעת רישיון העולה על שנתיים. באשר לחריגה מהתקופה בת השנתיים סבר כי יש להניח לטובת הנאשם כי חריגה זו אינה משמעותית, אולם מתחם העונש ההולם לעבירה מחייבת דיון בערכים המוגנים בעבירה וכן בפסיקה שעסקה בעבירה זו. הערכים המוגנים בעבירה של נהיגה ללא רישיון בתוקף הם הצורך לשמור על שלומם וביטחונם של נוסעי הרכב והולכי הרגל, וכן הצורך לשמור על ערך כיבוד החוק המחייב נהיגה רק כאשר ברשות הנהג רישיון נהיגה תקף.
בית המשפט ציין כי ביחס לתקופות פקיעה ממושכות כאשר עברו התעבורתי של הנהג היה מכביד לא היססו בתי המשפט מלהשית גם עונשי מאסר מאחורי סורג ובריח בגין עבירה זו, הן במסגרת הפעלת עונש פסילה על תנאי והן כחלק ממתחם העונש ההולם. לעומת זאת, כאשר היה מדובר בפקיעה לא ממושכת ישנה נטייה להסתפק בפסילת רישיון נהיגה, גם אם ממושכת, לצד רכיבי ענישה נלווים, ללא מאסר בפועל או מאסר מותנה
בסופו של דבר גזר בית המשפט על הנאשם מאסר על תנאי בן ארבעה חודשים למשך שלוש שנים שיחול על עבירות של נהיגה בזמן פסילה או כאשר תוקף רישיון הנהיגה פקע מעל שנה. וכן פסילת רישיון למשך 15 חודשים, פסילה מותנית בת שנה למשך שלוש שנים על עבירה של נהיגה כאשר תוקף רישיון הנהיגה פקע או נהיגה בזמן פסילה. ובנוסף גם קנס בסך 2500 שקלים.
תת"ע 7671-02-18