אחריות מלאה על עבירות תנועה: כיצד משפיעה נטילת אחריות על קביעת עונש?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
בית המשפט לתעבורה רשאי להתחשב בעת גזירת עונש בגין עבירות תנועה בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה, כאשר אחת הנסיבות היא נטילת אחריות על המעשים, וחזרתו למוטב או מאמציו של הנאשם לחזור למוטב.
סעיף 40יא(4) לחוק העונשין דן בנטילת אחריות של הנאשם על מעשיו. על פי סעיף זה, בית המשפט רשאי להתחשב בעת גזירת העונש המתאים לנאשם בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה ובמידה שבה הן התקיימו, ככל שסבר כי ראוי לתת להן משקל בנסיבות המקרה, ובלבד שהעונש לא יחרוג ממתחם העונש ההולם.
אחת הנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה היא נטילת אחריות של הנאשם על מעשיו, וחזרתו למוטב או מאמציו לחזור למוטב. כך לדוגמה, כאשר נהג עומד למשפט תעבורה בגין נהיגה בשכרות, והוא לוקח אחריות על מעשיו, ומשתתף באופן קבוע וסדיר בטיפול שיקומי לגמילה באלכוהול, רשאי בית המשפט לזקוף את הדבר לזכותו של הנהג ולהפחית בעונשו, למרות חומרת העבירה.
אחריות מלאה לגרימת תאונת דרכים
בית משפט השלום לתעבורה בירושלים נדרש לקבוע את עונשו של נהג שגרם לתאונת דרכים שתוצאותיה חבלות של ממש קשות, תוך התחשבות בכך שהוא נטל אחריות מלאה ומידית למעשיו.
על פי עובדות כתב האישום, הנאשם, סטודנט לקרימינולוגיה, ללא עבר פלילי וללא הרשעות קודמות, הודה שבעת נהיגתו ברכב גרם לתאונת דרכים שתוצאותיה חבלות של ממש קשות. הנאשם נטל אחריות מלאה לקרות התאונה, הורשע ונשלח לקבלת תסקיר שירות מבחן וחוות דעת הממונה על עבודות השירות.
מתסקיר שירות מבחן עלה כי הנאשם הביע צער כאב וחרטה עמוקה בשל מעשיו ותוצאותיהם. קצין המבחן התרשם כי הנאשם מפגין רמת אחריות גבוהה כלפי הסביבה ובעל יכולת אמפטיה גבוהה לזולתו, ומבקש לקחת חלק במעורבות קהילתית. כמו כן, הנאשם לקראת סיום לימודי תואר ראשון בקרימינולוגיה והטלת מאסר בפועל גם לריצוי בעבודות שירות עלול להביא לפגיעה באפשרויות תעסוקתיות בעתיד.
בפני בית המשפט נשמעה עדותה של נפגעת העבירה אשר נפגעה קשות מהתאונה ועדיין מצויה בתהליך שיקום מורכב אשר טרם הסתיים. העדה תיארה בפני בית המשפט את האשפוז הממושך ואת הטיפולים שעברה והקשיים והכאבים שטרם חלפו.
התביעה ביקשה להטיל על הנאשם מאסר ולו בדרך של עבודות שרות, פסילת רישיון נהיגה לתקופה ממושכת בת ארבע שנים, פיצויים לטובת נפגעת העבירה, קנס ופסילה מותנית. הסנגור ביקש כי בית המשפט יאמץ את המלצת שירות המבחן וימנע מהטלת מאסר בפועל.
נוסף על כך ביקש הסנגור כי תוטל פסילת רישיון נהיגה לתקופה מידתית לנוכח הנסיבות המיוחדות כפי שמנה בטיעוניו. באשר להטלת הפיצוי מסר כי אין לכך משמעות מעשית מיטיבה עם הנפגעים מאחר שבדרך כלל כספים אלו מקוזזים מהפיצוי אשר ניתן בהליך האזרחי של פיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
מתחם הענישה ונטילת אחריות
בית המשפט התרשם כי מדובר בתאונת דרכים שתוצאותיה קשות. מתחם הענישה, בתאונות דרכים שתוצאותיהן חבלות של ממש קשות יכולות לכלול מאסר בעבודות שירות, ואולם מתחם הענישה לא חייב להתחיל מסף זה. לעיתים כאשר הנסיבות מצדיקות ניתן להטיל צו שירות לתועלת ציבור בהיקף נרחב חלף עבודות השירות. בכל הנוגע לפסילת רישיון הנהיגה, המחוקק קבע פסילת מינימום בת שלושה חודשים ומתחם הענישה משתרע עד לפסילות בנות מספר שנים בהתאם לרמת הרשלנות ותוצאות התאונה.
הנאשם תיאר את נסיבות ביצוע העבירה הן בפני שירות המבחן והן בפני בית המשפט. לדבריו במהלך הנסיעה חלף על פני אירוע של תאונת דרכים קטלנית ובעקבות כך התפתחה שיחה בעניין זה עם נוסעות הרכב. בשלב מסוים הוסחה דעתו לשבריר שניה והוא סטה לנתיב הנגדי ופגע ברכב שנסע מולו.
בית המשפט סבר כי אין כל הצדקה למעשיו, אולם תיאור נסיבות המקרה מלמד כי רשלנותו של הנאשם לא גבוהה הן בשל טיבה והן בשל משכה. אין מדובר בעבירת תנועה של אי ציות לתמרורים או לרמזור אדום או סטייה מהנתיב לצורך עקיפת רכב אחר, אלא מדובר ברשלנות נקודתית ורגעית.
הנאשם נטל אחריות מלאה ומידית על מעשיו בפני בית המשפט. מצב דברים זה צריך להיות מובא בחשבון לטובת נאשם בכל תיק ובכל עבירה, אולם כאשר מדובר בתאונת דרכים בה נפגעו מעורבים, ובפגיעות קשות, ישנה חשיבות יתרה ללקיחת האחריות המלאה והמידית, ובייחוד בכך שנחסך כאב רב מנפגעת העבירה.
בסופו של דבר התחשב בית המשפט בנסיבותיו האישיות של הנאשם, והטיל עליו תשלום קנס בסך של 3000 שקלים או 30 ימי מאסר תמורתו, פסילת רישיון לתקופה של חצי שנה על תנאי למשך שלוש שנים, פסילה מלקבל או להחזיק ברישיון לתקופה של 18 חודשים, מאסר לתקופה של ארבעה חודשים על תנאי למשך שלוש שנים, אם ינהג בזמן פסילה או יגרום לתאונת דרכים שתוצאותיה חבלה של ממש.
למרות חומרת העבירה ותוצאותיה בית המשפט נמנע מלהטיל עונש מאסר או עבודות שירות על הנאשם והסתפק בהטלת צו שירות לתועלת הציבור בהיקף של 450 שעות בהתאם לתוכנית שירות המבחן.
ת"ד 8686-08-17